Ramazan ayında yapılan en büyük 10 hata… Bu hatalardan kaçının!
İSTANBUL (İGFA) –Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz, günlük yaşam alışkanlıklarındaki değişikliklere hatalı beslenme eklenince kilo almanın yanı sıra metabolizma hızında yavaşlama, kan şekerinde ani dalgalanmalar, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk, dikkatsizlik, enerji kaybı olduğunu söylüyor. konsantrasyon, hazımsızlık, şişkinlik, mide bulantısı ve kalp hastalıkları gibi pek çok sağlık sorununun gelişebileceğini söyledi.
Tokgöz, Ramazan ayının sağlıklı geçmesi ve oruç tutarken sorun yaşamamak için kaçınılması gereken 10 hatayı anlatarak değerli uyarılarda bulundu.
TEK SEFERDE BÜYÜK PORSİYONLAR Tüketin
İftardaki en büyük kusur, uzun süre acıkma hissi ile büyük porsiyonlarda yemek tüketmek.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz, “Ancak iftarda tüketilecek besinler normal bir akşam yemeğinden fazla ve farklı olmamalıdır. Aç karnına bir anda fazla yemek reflü, hazımsızlık ve mide rahatsızlıkları gibi sorunlara yol açabilir. Bunun yerine hurma veya kahvaltı gibi hafif ürünlerle oruca başlayıp çorba içmek, ardından ana öğünün küçük bir kısmına geçiş yapmak ve salata veya yoğurt ile oruca son vermek sağlıklı olacaktır.
PİDE VE ÇORBA ÇOK SICAK TÜKETMEK
Bir iftar geleneği olan pide ve çorbaları çok sıcak tüketmekten kesinlikle kaçınmak gerekiyor. Çok sıcak tüketilen besinler ağızda olduğu kadar yemek borusunda da tahrişe neden olabilir ve ağız yaralarını tetikleyebilir. Bu riski azaltmak için yiyeceklerinizi soğutarak tüketmeye özen gösterin.
DAHA AZ SU TÜKETMEK
Oruçluyken susuzluktan ağız ve boğaz kurur. Vücuttaki suyun %1 oranında azalmasıyla birlikte susama hissi başlar ve susuzlukta vücutta su ve mineral kaybı olur. Kaybedilen minerallerin ve suyun geri kazanılmasının vücut stabilitesi için son derece değerli olduğunu vurgulayarak, sahur ile iftar arasında her kilo için 30 ml su içmeye özen gösterilmesini istedi.
HIZLI YEMEK
Hem iftarda hem de sahurda fast food yemek sağlığı olumsuz etkiler. İftar sofrasında uzun süren açlığın sonunda bir an önce yemek yeme isteği, sahurda ise uyku bölündüğü için bir an önce yemek yiyip yatma isteği oluşur. Ancak fast food yemek reflüyü tetiklediğinden midede şişkinlik ve hazımsızlığa neden olur. Ayrıca tokluk hissi oluşmadan çok fazla besin tüketildiği için gereksiz kalori almanıza neden olur.
TEK ÖĞÜNDE İFTAR HAZIRLAMAK
Uzun süre boş kalan mideye iftarda birdenbire yüklenmemek gerekir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz, “İftardan sonra hazımsızlık ve reflü sorunu yaşamak istemiyorsanız iftarınızı 2 bölüme ayırın. Orucu su ile açıp ardından kuru kayısı veya hurma ile devam edebilirsiniz. İftar yemeğine çorba ile başlayıp 15-20 dakika ara verip ana yemeğe geçebilirsiniz.
SAHOU İÇİN YÜKSELEN DEĞİL
Kahvaltı saatiniz olarak sahur yapabilirsiniz. Sahur artık 2 ana öğününüzden biri. Bu nedenle “Sahura kalkmama gerek yok” derseniz gün içinde kendinizi yorgun ve halsiz hissedebilir, kan şekerinizde düşüş yaşayabilir ve konsantrasyon sorunları yaşayabilirsiniz. Daha uzun süre tok kalmak için sahurda yumurta, peynir ve süt gibi protein içeriği yüksek besinleri tercih edin.
ŞERBETLİ TATLILAR ARANIYOR
İftardan hemen sonra tatlı tüketmek uzun vadede hazımsızlık, mide ekşimesi, reflü ve kilo sorunları olarak geri döner. Baklava gibi şerbetli tatlılar yerine ramazanla özdeşleşen güllaç ve muhallebi gibi sütlü tatlıları, şekersiz hazırlanan hoşafları veya haftada bir veya iki kez meyveli tatlıları tercih edebilirsiniz. Ancak bu tür tatlılar iftardan hemen sonra değil, iftardan bir iki saat sonra tüketilmelidir.
AŞIRI TUZ, YAĞ VE BAHARAT TÜKETİMİ
Yapılan hatalardan biri de çok tuzlu ve yağlı yiyecekleri tercih etmektir. “Tükettiğimiz tuz miktarı ne yazık ki olması gerekenin 4 katı!” Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz, aşırı tuz tüketiminin vücutta su tutulmasına, ödem ve yüksek tansiyona yol açabileceğini söyledi.
HIZLI YEMEK VE SODA İÇECEK TÜKETMEK
İftarda fast-food, kızarmış yiyecekler, baharatlı yiyecekler ve çok karbonhidrat içeren besinler tüketmek reflüyü tetiklerken mide yanmasına ve hazımsızlığa neden olabilir. Aynı zamanda kilo almaya da davetiye çıkarır. Bu nedenle bu besinler yerine protein ağırlıklı ve bitkisel ağırlıklı besinler tüketmeye özen gösterin. Gazlı içeceklerin tüketilmesi içerdikleri şeker içeriği nedeniyle kan şekerini olumsuz etkiler ve hazımsızlığa neden olur. İlk seçeneğiniz her zaman su içmek olmalıdır. Ayrıca sahur için süt, iftar için ayran tercih edebilirsiniz.
YEMEKTEN SONRA UYKU
Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz, ramazan ayında yapılan en büyük hatalardan birinin iftardan sonra hemen yatmak ya da sahurdan sonra hemen yatmak olduğunu belirterek, “Reflünüz olmasa bile bu reflü olmanıza neden olabilir. İftardan hemen sonra uzanmamalı ve uyumadan 2-3 saat önce yemek yemeyi bitirmemelisiniz. Sahurda hafif yiyecekler tercih etmek, evin içinde bir süre dolaşmak, yatak başını yükseltmek mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasını ve reflüyü engeller.